Esküvők a világ körül

10/01/2015

Az esküvő a világ minden kultúrájában jelen van, igaz, más-más formában. Most összegyűjtöttünk néhány különleges szokást, amelyek a Föld legkülönbözőbb pontjain megrendezett esküvőkre jellemzőek.

India

Ha két ember össze akarja kötni az életét Indiában, akkor bizony számolniuk kell azzal is, hogy mindez a két család egybekelését is jelenti majd. Az esküvő előtt a pár tagjai Ganesha istenség előtt róják le tiszteletüket, a nagy nap előtti estén a lány egy rituális tisztálkodással készül az esküvőre, amely után a család női tagjai hennafestést készítenek a testére (kezére és lábfejére). Érdekes szokás még, hogy a tenyér nyomatát rányomják az esküvői fátyolra, amelynek szerepe annak a jelzése, hogy a menyasszonyt nem cserélték el másra. A menyasszony hatalmas mennyiségű ékszert visel az esküvőjén, a ruhája pedig piros vagy rózsaszin szári. A vőlegény ruházata általában a krémszínű, hosszú kabátot jelenti, illetve a turbánt. További érdekesség, hogy a menyasszony szülei az esküvőn tejben megmossák a pár mindkét tagjának lábát, az esküvő maga pedig 6 napig tart.

Pakisztán

A menyegző 4 napig tart, amelyek közül minden nap más "feladat" vár a családokra. Az első napon a két család külön-külön ünnepli meg a házasságkötést, és érdekesség, hogy a pár ettől a naptól nem láthatja egymást egészen a harmadik napig. A második napot Mendinek hívják, ezen a napon ősi dalok éneklésével és tánccal ütik el az idejüket a családtagok, továbbá ez az a nap, amikor a vőlegény családja kézbesíti a menyaszonyi ruhát a lány családjának, ők pedig visszaküldik a vőlegény ruháját.
A lány végtagjaira muszlim szimbólumokat festenek, majd a harmadik napon megtörténik a szertartás, amelyen mindketten piros ruhát viselnek.  A negyedik napon a férfi családjánál ünnepelnek.



Tibet

Az esküvőt egy nagyon érdekes udvarlási szakasz előzi meg. A felnőtt lányok ugyanis, mihelyst hivatalosan is felnőtté válnak, egy helyett több fonatba fonják a hajukat, illetve egy speciális kötényt kezdenek el hordani, amellyel azt jelzik, hogy készen állnak az udvarlásra. A két nem nyilvános összejöveteleken találkozik, itt ismerkednek meg a fiatalok. 
Az esküvő napja is nagyon különleges, a menyasszony fehér lovon érkezik a vőlegény házába, ahol szertartási sálat váltanak. A szertartást a vőlegény bátjya tartja, miközben a pár Buddha képe előtt térdel. Ezután a lány tejes teával kínálja a vőlegény szüleit, majd tiszteletét adja az ég, a Föld és Buddha előtt. Ezután vidám ünnepség veszi kezdetét, ahol nagyon-nagy mennyiségű sállal halmozzák el az újdönsült házasokat.



Japán

Főleg vidéken fordulnak még elő a hagyományos japán esküvők. Az esküvő első napja abból áll, hogy a fiú kíséretével együtt elindul a menyasszony családjához, hogy megajándékozzák őket. A menyasszon ycsaládja itallal kínálja a vendégeket, és bemutatják őket az ismerősöknek, illetve a családnak. 
A szertartás a maga nemében egyszerű. a család és a barátok szakét isznak - körbeadnak egy poharat tele szakéval -  majd amikor körbeért a pohár, akkor hivatalosan is létrejön a házasság. A  fogadás alatt ahagyományos öltözék a lányoknál a piros kimonó, de az esküvőn végig fehér kimonóban vannak.




képek forrása: seelizardartandphotography, wikimedia.org, cctv-america.com, truephotography.com

You Might Also Like

0 megjegyzés